Splátkový kalendář

 

Soudní exekutor nemá zákonnou povinnost schválit splátkový kalendář. Podání povinného spočívající v návrhu na schválení splátkového kalendáře je nutno posuzovat jako žádost povinného o dohodu o způsobu provedení exekuce, když je věcí soudního exekutora, zda žádosti povinného vyhoví či nikoliv. Soudní exekutor při schvalování splátkového kalendáře zohledňuje veškeré okolnosti případu, přičemž mezi tyto okolnosti patří zejména výše vymáhané částky, počet exekucí vedených proti povinnému, rozsah zjištěného majetku a navrhovaná výše splátky ze strany povinného.

Pokud povinný není schopen vymáhaný nárok včetně nákladů oprávněného i nákladů exekuce uhradit jednorázově, zašle návrh na schválení splátkového kalendáře soudnímu exekutorovi prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo požádá o splátkový kalendář telefonicky na čísle: 212 341 341. Povinný ve svém návrhu na splátkový kalendář zohlední skutečnost, že jím navrhované splátky by neměly přesáhnout lhůtu:

  • 6 měsíců od převzetí výzvy ke splnění vymáhané povinnosti u pohledávek, kde vymožené plnění nepřevyšuje 30.000,- Kč,
  • 12 měsíců od převzetí výzvy ke splnění vymáhané povinnosti u pohledávek, kde vymožené plnění převyšuje 30.000,- Kč.

Pokud povinný do 5 dnů od schválení splátkového kalendáře neuhradí první splátku ve schválené výši, nebude k jeho schválenému splátkovému kalendáři přihlíženo!

Soudní exekutor návrh povinného na schválení splátkového kalendáře přezkoumá a návrhu:

  • vyhoví, tedy povinnému splátkový kalendář schválí. V takovém případě má povinný povinnost hradit ve stanovených pravidelných měsíčních splátkách, a to vždy nejpozději do 20. dne v daném měsíci, na bankovní účet č.: 236706237/0300, vedený u ČSOB, variabilní symbol je tvořen spisovou značkou exekučního řízení bez lomítka (např.  u spisové značky 144 EX 123/12 je variabilní symbol 12312). Pokud je součástí vymáhaného nároku i  úrok stanovený procentní sazbou, je vhodné si před zaplacením poslední splátky zjistit u soudního exekutora prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo telefonicky na čísle: 212 341 341 její aktuální výši ke dni, kdy bude připsána na účet soudního exekutora.
  • nevyhoví, tedy povinnému nezbývá ničeho jiného vymáhaný nárok včetně nákladů oprávněného i nákladů exekuce uhradit jednorázově.

Povinný musí být i v případě schválení splátek připraven nést riziko neblahých důsledků exekuce spočívající v postihu jeho majetku formou exekučních příkazů.

 

Soudní exekutor má zákonnou povinnost schválit splátkový kalendář pouze v případě, že povinný písemně bez zbytečného odkladu poté, co se dozvěděl o provedení soupisu, soudnímu exekutorovi sdělí, že bude platit ve splátkách splátku rovnající se měsíční srážce ze mzdy za předchozí měsíc, min. však 1.500,- Kč (v exekucích kde jsou prováděny srážky ze mzdy), v ostatních případech min. 1.500,- Kč, a to až do ukončení exekuce. Pouze v takovém případě povinný splní podmínky zákonného splátkového kalendáře a exekuce prodejem movitých věcí bude odložena na dobu trvání splátkového kalendáře.

Nárok na zákonný splátkový kalendář (který povinnému umožňuje vyhnout se prodeji sepsaných movitých věcí) povinný nemá tehdy:

  • nebyl-li proveden soupis,
  • pokud povinný písemně bez zbytečného odkladu poté, co se dozvěděl o provedení soupisu, exekutorovi nesdělí, že bude platit ve splátkách částku min. 1.500,- Kč nebo částku ve výši v předchozím měsíci provedené srážky ze mzdy, a to za každý měsíc až do ukončení exekuce,
  • v exekucích pro nepeněžité plnění,
  • povinný je fyzická osobou podle 67 odst. 1 EŘ (u věcí do obvyklé hodnoty se u něj soupis neprovádí a věcí nad hodnotu není zákonným splátkovým kalendářem vůbec chráněn),
  • povinný je právnická osoba,
  • povinný již dříve porušil zákonný splátkový kalendář podle § 54 odst. 10 EŘ,
  • přesáhne-li zjištěná cena všech movitých věcí povinného pojatých do soupisu zjevně třicetišestinásobek částky zasílané povinným exekutorovi (tj. splátek min. ve výši 1.500,- Kč či ve výši v předchozím měsíci provedené srážky ze mzdy); při výpočtu zjištěné ceny dle věty předchozí se nepřihlíží k věcem, jejichž hodnota není zjevně vyšší než 1.000,- Kč, a k souboru věcí určených ke společnému zpeněžení, jehož hodnota není zjevně vyšší než 2.000,- Kč.

Pokud povinný splní podmínky, které mu umožňují vyhnout se prodeji sepsaných movitých věcí plněním zákonného splátkového kalendáře, tak soudní exekutor exekuci prodejem movitých věcí ze zákona odloží na dobu trvání splátkového kalendáře. Povinný musí být i v tomto případě připraven nést riziko neblahých důsledků exekuce spočívající v postihu jeho majetku formou dalších exekučních příkazů.

Adresa

Ringhofferova 115/1
155 21 Praha 5 - Zličín

Kontakt

mail: podatelna@eupha3.cz

tel.: 212 341 341
fax: 212 341 342

Detailní informace zde.

Další údaje

IČ: 720 65 699
DIČ: CZ7912311979
Evid. číslo soudního exekutora: 144
ID datové schránky: q3fpa3p