Podání návrhu na zřízení exekutorského zástavního práva

 

Každý, kdo vlastní pravomocný a vykonatelný exekuční titul a rozhodne se pro exekuci zřízením exekutorského zástavního práva na nemovitých věcech, může podat návrh na jeho zřízení soudnímu exekutorovi, kterého si může sám zvolit.

V exekučním návrhu musí být označen soudní exekutor, který má být pověřen provedením exekuce, s uvedením jeho sídla. Z návrhu musí být dále patrno, kdo ho činí, které věci se týká a co sleduje a musí být podepsán a datován. Kromě toho musí exekuční návrh obsahovat jméno, popřípadě jména, a příjmení účastníků, místo jejich trvalého pobytu, popřípadě místo pobytu na území České republiky podle druhu pobytu cizince a popřípadě rodné číslo nebo datum účastníků, nebo obchodní firmu nebo název, sídlo a identifikační číslo, přesné označení exekučního titulu, uvedení povinnosti, kterou má povinný oprávněnému plnit, popř. označení důkazů, kterých se oprávněný dovolává. V exekučním návrhu musí oprávněný dále přesně vymezit okruh nemovitých věcí, u kterých oprávněný požaduje zřídit exekutorské zástavní právo a osvědčit, že povinný je vlastníkem nemovitých věcí, tj. např. doložit list vlastnictví, tedy prokázat, že povinný je vlastníkem nemovitých věcí, u nichž je zřízení exekutorského zástavního práva navrhováno. Exekuční návrh se podává ve třech stejnopisech k rukám soudního exekutora.

Pokud si věřitel neví rady se sepsáním exekučního návrhu, má možnost požádat soudního exekutora o pomoc při jejím zpracování, a to prostřednictvím e-mailu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Věřitel ke své žádosti připojí naskenovanou kopii exekučního titulu společně s listem vlastnictví povinného, u kterého bude požadovat zřízení exekutorského zástavního práva. Soudní exekutor dle dodaných podkladů exekuční návrh zpracuje a zašle je s krátkým poučením o jeho podání zpět na mail věřitele, ze kterého byla žádost zaslána.

K exekučnímu návrhu je třeba přiložit originál nebo úředně ověřenou kopii exekučního titulu opatřeného potvrzením o jeho vykonatelnosti nebo stejnopis notářského zápisu se svolením k vykonatelnosti, ledaže exekuční titul vydal exekuční soud. Též je nutno přiložit originál nebo úředně ověřenou kopii listu vlastnictví povinného, u kterého bude oprávněný požadovat zřízení exekutorského zástavního práva na nemovitých věcech povinného.

Věřitel může exekuční návrh soudnímu exekutorovi zaslat poštovní přepravou, může jej předat osobně na podatelně úřadu či prostřednictvím datové schrány (zde je ovšem podmínka provést tzv. konverzi /převedení/ dokumentů z listinné do elektronické podoby se zaručeným elektronickým podpisem).

 

Adresa

Ringhofferova 115/1
155 21 Praha 5 - Zličín

Kontakt

mail: podatelna@eupha3.cz

tel.: 212 341 341
fax: 212 341 342

Detailní informace zde.

Další údaje

IČ: 720 65 699
DIČ: CZ7912311979
Evid. číslo soudního exekutora: 144
ID datové schránky: q3fpa3p