Elektronická dražba

 

Elektronickou dražbu nemovitých věcí nařizuje soudní exekutor usnesením o nařízení dražebního jednání (dražební vyhláškou), ve kterém mimo jiné určí výslednou cenu dražené nemovité věci, nejnižší podání a výši a způsob úhrady dražební jistoty, popř. sdělí, že zaplacení jistoty se nevyžaduje. Elektronická dražba se koná prostřednictvím elektronického systému dražeb na internetu na adrese portálu: www.exdrazby.cz. V dražební vyhlášce je uveden čas zahájení i čas skončení elektronické dražby.

Jako účastník elektronické dražby (dražitel) se může elektronické dražby účastnit pouze osoba, která:

  1. je Registrovaným dražitelem pro dražby probíhající na portálu www.exdrazby.cz,
  2. prokáže svou totožnost,
  3. k této dražbě se na portálu www.exdrazby.cz přihlásí a
  4. zaplatí dražební jistotu ve výši, která je stanovena touto vyhláškou.

Registrovaným dražitelem se stane každá fyzická nebo právnická osoba, která se jako dražitel registruje na portálu www.exdrazby.cz, a to buď změnou již dříve provedené základní registrace na „Registrace dražitele“ v sekci „Můj účet“, nebo se jako nový dražitel registruje v sekci „Registrace.“

Registrovaný dražitel prokáže svou totožnost „Dokladem o prokázání totožnosti registrovaného dražitele pro dražby probíhající na portálu www.exdrazby.cz“ (dále jen „Doklad o prokázání totožnosti“), jehož formulář je umístěn na portálu www.exdrazby.cz v sekci „Můj účet“ nebo na stránce u této dražby na portálu www.exdrazby.cz umístěného v sekci „Moje dražby“ poté, co se k této dražbě přihlásí kliknutím na tlačítko „ Přihlásit se k dražbě.“

Podpis Registrovaného dražitele na Dokladu o prokázání totožnosti musí být úředně ověřen. V případě právnické osoby nebo státu musí být Doklad o prokázání totožnosti podepsán fyzickou osobou uvedenou v § 21 až 21b OSŘ a oprávnění musí být doloženo úředně ověřenou listinou.

Je-li Registrovaný dražitel zastoupen na základě plné moci, musí být jeho podpis úředně ověřen. Doklady učiněné v elektronické podobě musí být opatřeny zaručeným elektronickým podpisem založeným na kvalifikovaném certifikátu vydaném akreditovaným poskytovatelem certifikačních služeb. Z obsahu takové listiny musí být u fyzické osoby uvedeno alespoň jméno, příjmení, datum narození a bydliště, u právnických osob firma a identifikační číslo, nejsou-li tyto skutečnosti patrné z obsahu podpisu.

V případě doručování písemností v listinné podobě prostřednictvím veřejné datové sítě musí být řádně vyplněný a podepsaný Doklad o prokázání totožnosti a listiny prokazující oprávnění jej podepsat, převedeny do elektronické podoby formou autorizované konverze dokumentů. Doklad o prokázání totožnosti nesmí být ode dne jeho vyplnění Registrovaným dražitelem ke dni konání této dražby starší šesti měsíců.

Doklad o prokázání totožnosti s listinami prokazujícími oprávnění jej podepsat, doručí Registrovaný dražitel soudnímu exekutorovi některým z těchto způsobů:

  1. uložením na portálu www.exdrazby.cz v sekci “Můj účet,“
  2. zasláním na adresu elektronické podatelny exekutorského úřadu: Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.,
  3. odesláním do datové schránky soudního exekutora – IDDS: q3fpa3p,
  4. zasláním vyplněného registračního formuláře držitelem poštovní licence nebo zasláním jiným způsobem,
  5. osobně v sídle Exekutorského úřadu Praha 3 na adrese Ringhofferova 115/1, 155 21 Praha 5 – Zličín.

Jako dražitelé nesmí vystupovat soudci, soudní exekutoři, zaměstnanci soudů a soudních exekutorů, povinný, manžel povinného, vydražitel, který zmařil předchozí dražbu, a ti, jimž v nabytí věci brání zvláštní předpis.Při provedení elektronické dražby se dražební jednání nenařizuje. Bezprostředně před časem zahájení elektronické dražby soudní exekutor na portálu www.exdrazby.cz zveřejní rozhodnutí, zda je prokázáno předkupní právo či výhrada zpětné koupě, a oznámí, která další věcná břemena, výměnky a nájemní, pachtovní či předkupní práva neuvedená v dražební vyhlášce na nemovitosti váznou. Současně uvede, zda bylo zjištěno, že byla podána žaloba na vyloučení prodávané nemovité věci z exekuce.

Každý dražitel je v dražbě navenek označen identifikátorem, ze kterého nelze zjistit jeho totožnost.

Dražba se koná, pokud dražitelé činí podání. Soudní exekutor nevyzývá dražitele, aby činili vyšší podání, a neupozorňuje dražitele, že bude udělen příklep. Je-li v posledních pěti minutách před stanoveným okamžikem ukončení dražby učiněno podání, má se za to, že dražitelé stále činí podání a okamžik ukončení dražby se posouvá o pět minut od okamžiku posledního podání. Budou-li poté činěna další podání, postup dle předcházející věty se opakuje. Uplyne-li od posledního učiněného podání pět minut, aniž by bylo učiněno další podání, elektronická dražba se tím končí. Podání je bráno za učiněné pouze v případě, že bylo systémem elektronických dražeb dražiteli zpětně potvrzeno.

Bezprostředně po ukončení dražby soudní exekutor udělí příklep dražiteli, který učinil nejvyšší podání. O provedené dražbě se pořizuje záznam.

Soudní exekutor stanoví v usnesení o příklepu lhůtu k zaplacení nejvyššího podání, která počíná dnem právní moci usnesení o příklepu a nesmí být delší než dva měsíce. Na nejvyšší podání se započte vydražitelem složená jistota. Umožňuje-li to povaha vydražené nemovité věci, tak soudní exekutor zároveň v usnesení o příklepu uloží povinnému, aby vydraženou nemovitou věc vyklidil do 15 dnů ode dne nabytí právní moci tohoto usnesení nebo doplacení nejvyššího podání, nastalo-li později. V tomto usnesení soudní exekutor též poučí účastníky o možnosti postupovat podle § 336ja odst. 1 OSŘ s vyčíslením, jaký je minimální předražek a do kdy musí být učiněn.

Nezaplatí-li vydražitel nejvyšší podání ani v dodatečné lhůtě, kterou mu určí soudní exekutor a která nesmí být delší než jeden měsíc, usnesení o příklepu se marným uplynutím dodatečné lhůty zrušuje a soudní exekutor nařídí další dražební jednání. Toto jednání nařídí soudní exekutor i tehdy, jestliže vydražitel nepředložil smlouvu o úvěru, nejvyšší podání nebylo doplaceno ve lhůtě uvedené v § 336l odst. 4 OSŘ, nebo nezaplatil ve stanovené lhůtě předražek. Uvedený vydražitel je povinen nahradit náklady, které soudnímu exekutorovi a účastníkům vznikly v souvislosti s dalším dražebním jednáním, škodu, která vznikla tím, že nezaplatil nejvyšší podání, a bylo-li při dalším dražebním jednání dosaženo nižší nejvyšší podání, rozdíl na nejvyšším podání. Na tyto dluhy se započítá jistota složená vydražitelem; převyšuje-li jistota tyto dluhy, zbývající část se vrátí vydražiteli.
Dražitelům, kterým nebyl udělen příklep, se vrátí zaplacená jistota po skončení dražebního jednání.

Vydražitel je oprávněn převzít vydraženou nemovitou věc dnem následujícím po doplacení nejvyššího podání, nejdříve však po uplynutí lhůty k podávání návrhů na předražek. Byl-li však podán takový návrh, nemovitou věc lze převzít dnem následujícím po dni, kdy bylo předražiteli doručeno usnesení o předražku; o tom je vydražitel nebo předražitel povinen písemně vyrozumět soudního exekutora.

Vydražitel se stává vlastníkem vydražené nemovité věci s příslušenstvím, nabylo-li usnesení o příklepu právní moci a zaplatil-li nejvyšší podání, a to ke dni vydání usnesení o příklepu. Předražitel se stává vlastníkem nemovité věci s příslušenstvím, nabylo-li usnesení o předražku právní moci a předražek byl zaplacen, a to ke dni jeho vydání. O nabytí vlastnického práva vyrozumí soudní exekutor příslušný katastrální úřad.Vydražitel nebo předražitel má povinnost do tří měsíců od zápisu v katastru nemovitostí podat daňové přiznání k dani z převodu nemovité věci a daň uhradit.

Právo odpovídající věcnému břemeni, výměnek, nájemní nebo pachtovní právo, nejde-li věcné břemeno bydlení, výměnek, jehož součástí je právo bydlení nebo nájem bytu, neuvedená v dražební vyhlášce nebo neoznámená soudním exekutorem po zahájení dražebního jednání, zanikají dnem, kterým se stal vydražitel nebo předražitel jejím vlastníkem.

Výhrada zpětné koupě a předkupní právo k vydražené nemovité věci zaniká dnem, kterým se stal vydražitel nebo předražitel jejím vlastníkem, s výjimkou předkupního práva stavebníka k pozemku nebo vlastníka pozemku k právu stavby, předkupního práva vlastníka stavby k pozemku a vlastníka pozemku ke stavbě nebo zákonného předkupního práva.

Výhrada zpětného prodeje, zákazu zcizení nebo zatížení, výhrada lepšího kupce, ujednání o koupi na zkoušku, vzdání se práva na náhradu škody na pozemku, budoucí zástavní právo a budoucí výměnek, zanikají dnem, kterým se stal vydražitel nebo předražitel jejím vlastníkem.

Zemědělský pacht neuvedený v dražební vyhlášce nebo neoznámený soudním exekutorem po zahájení dražebního jednání zaniká koncem pachtovního roku.

Vydražitel nebo předražitel, který se nestal vlastníkem vydražené nemovité věci, je povinen vrátit ji povinnému, vydat mu plody a užitky a nahradit újmu, kterou mu způsobil při hospodaření s nemovitou věcí a jejím příslušenstvím.

Zpeněžením nemovitosti zanikají v rozsahu týkajícím se zpeněžené nemovitosti účinky dalších nařízení výkonů rozhodnutí a exekučních příkazů prodejem nemovitých věcí jiných soudních exekutorů, které měly pozdější pořadí než exekuční příkaz soudního exekutora, u kterého byla nemovitá věc vydražena. Tyto nařízení výkonů rozhodnutí či exekuční příkazy k prodeji nemovitých věcí proti vydražiteli nebo předražiteli nepůsobí.

Rozvrhové jednání provede soudní exekutor (exekutorský kandidát) pouze v případě, pokud o jeho nařízení požádá alespoň jeden věřitel, případně oprávněný nebo povinný anebo správce daně. Soudní exekutor, který dražbu provedl, vydá rozvrhové usnesení. V den nabytí právní moci rozvrhového usnesení zanikají zástavní práva váznoucí na nemovité věci; ustanovení § 336l odst. 4 OSŘ tím není dotčeno. Soudní exekutor zajišťuje výmaz těchto zástavních práv z katastru nemovitostí.

Nebylo-li při dražbě učiněno ani nejnižší podání, soudní exekutor dražební jednání skončí. O tomto učiní záznam na portálu www.exdrazby.cz

Adresa

Ringhofferova 115/1
155 21 Praha 5 - Zličín

Kontakt

mail: podatelna@eupha3.cz

tel.: 212 341 341
fax: 212 341 342

Detailní informace zde.

Další údaje

IČ: 720 65 699
DIČ: CZ7912311979
Evid. číslo soudního exekutora: 144
ID datové schránky: q3fpa3p