Jak probíhá exekuce zřízením exekutorského zástavního práva

 

Exekuční řízení je zahájeno dnem, kdy návrh na zřízení exekutorského zástavního práva došel soudnímu exekutorovi. Vzor návrhu je ke stažení v sekci „Ke stažení“ pod názvem „Návrh na zřízení exekutorského zástavního práva.“ K exekučnímu návrhu musí být vždy připojen exekuční titul v originále nebo ověřené kopii opatřený potvrzením o jeho vykonatelnosti nebo stejnopis notářského zápisu se svolením k vykonatelnosti, ledaže exekuční titul vydal exekuční soud. K návrhu musí být též připojen originál nebo ověřená kopie listu vlastnictví povinného, u které bude oprávněný požadovat zřízení exekutorského zástavního práva.

Soudní exekutor po zahájení exekuce zřízením exekutorského zástavního práva vyrozumí katastr nemovitostí o podaném návrhu.

Po kontrole exekučního návrhu soudní exekutor zašle soudu žádost o pověření na standardizovaném elektronickém formuláři. Pokud jsou splněny všechny zákonem stanovené předpoklady pro exekuci, soud do 15 dnů soudního exekutora pověří provedením exekuce zřízením exekutorského zástavního práva. Pověření není rozhodnutím, nedoručuje se.

Soudní exekutor zasílá oprávněnému vyrozumění o zahájení exekuce zřízením exekutorského zástavního práva do 15 dnů od doručení pověření a současně též příkaz k úhradě nákladů exekuce, v němž vyčíslí náklady exekuce za zřízení exekutorského zástavního práva.

Po zaplacení nákladů exekuce ze strany oprávněného vydá soudní exekutor exekuční příkaz zřízením exekutorského zástavního práva, který doručuje jen oprávněnému a povinnému. Společně s exekučním příkazem zašle soudní exekutor povinnému též vyrozumění o zahájení exekuce zřízením exekutorského zástavního práva, kopii exekučního titulu a návrh na zřízení exekutorského zástavního práva.

Pro pořadí exekutorského zástavního práva k nemovité věci je rozhodující den, v němž soudnímu exekutorovi došel exekuční návrh na zřízení exekutorského zástavního práva; došlo-li ve stejný den soudnímu exekutorovi více exekučních návrhů, mají zástavní práva stejné pořadí. Bylo-li však pro vymáhanou pohledávku již dříve zřízeno zákonné nebo smluvní zástavní právo, řídí se pořadí exekutorského zástavního práva pořadím tohoto zástavního práva. Jde-li o pohledávku náhrady škody nebo nemajetkové újmy způsobené trestným činem nebo pohledávku z bezdůvodného obohacení získaného trestným činem, byla-li nemovitá věc zajištěna v trestním řízení o tomto trestném činu a byl-li exekuční návrh ke zřízení exekutorského zástavního práva podán v době, kdy zajištění podle trestního řádu trvá, je pro pořadí exekutorského zástavního práva rozhodující den právní moci rozhodnutí o zajištění nemovité věci podle trestního řádu.

Exekuční příkaz ke zřízení exekutorského zástavního práva má účinky i proti osobám, které nabyly nemovitou věci po zápisu poznámky informující o podání návrhu na zřízení exekutorského zástavního práva.

Nestanoví-li exekuční řád jinak, použijí se na exekuci ke zřízení exekutorského zástavního práva na nemovitých věcech přiměřeně ustanovení občanského soudního řádu upravující výkon rozhodnutí zřízením soudcovského zástavního práva na nemovitých věcech.

Oprávněnému se žádné náklady v řízení nepřiznávají.

Po právní moci exekučního příkazu zřízením exekutorského zástavního práva a nastolení skutečností uvedených v ust. § 52 odst. 3 exekučního řádu zašle soudní exekutor exekuční příkaz ke zřízení exekutorského zástavního práva s vyznačenou doložkou právní moci oprávněnému.

Následně soudní exekutor zpracuje oznámení o skončení exekuce zřízením exekutorského zástavního práva, které doručí oprávněnému a povinnému. Jeho obsahem bude sdělení, že v řízení bylo pravomocně zřízeno exekutorského zástavní právo, čímž došlo k provedení exekuce a soudnímu exekutorovi tak zaniklo pověření k jejímu dalšímu vedení. Provedením exekuce a zánikem pověření nezaniká zřízené exekutorské zástavní právo. Tímto úkonem je pro soudního exekutora řízení ukončeno a žádné další úkony již nečiní.

Údaj o doložce provedení exekuce se nezapisuje do rejstříku zahájených exekucí ani do centrální evidence exekucí.

Oprávněný na základě pravomocného exekučního příkazu zřízením exekutorského zástavního práva podá na katastru návrh na vklad exekutorského zástavního práva.

Po provedení exekuce může být podán návrh na zastavení pouze k soudu (nikoliv k soudnímu exekutorovi).

Adresa

Ringhofferova 115/1
155 21 Praha 5 - Zličín

Kontakt

mail: podatelna@eupha3.cz

tel.: 212 341 341
fax: 212 341 342

Detailní informace zde.

Další údaje

IČ: 720 65 699
DIČ: CZ7912311979
Evid. číslo soudního exekutora: 144
ID datové schránky: q3fpa3p