Kdo hradí náklady s exekucí spojené?

 

V rámci exekučního řízení je rovněž zapotřebí uhradit náklady exekuce a náklady oprávněného.

Náklady exekuce hradí soudnímu exekutorovi povinný. Náklady exekuce se skládají z odměny soudního exekutora, náhrady paušálně určených či účelně vynaložených hotových výdajů, náhrady za ztrátu času při exekuci, náhrada za doručování písemností, odměna a náhrada správce podniku, a je-li soudní exekutor nebo správce podniku plátcem daně z přidané hodnoty, je nákladem exekuce rovněž příslušná daň z přidané hodnoty. Náhrada účelně vynaložených cestovních výdajů a náhrada za ztrátu času je nákladem exekuce do výše stanovené prováděcím právním předpisem. Účelně vynaložené cestovní výdaje a ztrátu času přesahující tuto částku hradí soudnímu exekutorovi oprávněný.

Je-li oprávněný v exekučním řízení zastoupen právním zástupcem, má oprávněný právo na náhradu nákladů účelně vynaložených k vymáhání nároku. Tyto náklady oprávněného hradí oprávněnému rovněž povinný.

Náklady exekuce a náklady oprávněného určuje soudní exekutor v příkazu k úhradě nákladů exekuce, který doručí oprávněnému i povinnému.

V případě neúspěšné exekuce (zastavení exekuce) hradí náklady exekuce a náklady ostatních účastníků ten, který zastavení zavinil. V případě zastavení exekuce pro nemajetnost povinného hradí paušálně určené či účelně vynaložené výdaje exekutorovi oprávněný (pro tento případ lze předem smluvně sjednat výši účelně vynaložených výdajů).

Adresa

Ringhofferova 115/1
155 21 Praha 5 - Zličín

Kontakt

mail: podatelna@eupha3.cz

tel.: 212 341 341
fax: 212 341 342

Detailní informace zde.

Další údaje

IČ: 720 65 699
DIČ: CZ7912311979
Evid. číslo soudního exekutora: 144
ID datové schránky: q3fpa3p